İlişkide Tükenmişlik Sendromu


Bir ilişki içerisindesin ama kendini mutlu ve huzurlu hissetmiyorsun, hatta çoğu kez diken üzerindesin ama ayrılamıyorsun… Buna ilişkide tükenmişlik sendromu deniyor.

 

Aslında çok açıklayıcı olmaya gerek yok. İkili ilişkilerde mutlu ve huzurlu olmak gerekir. Aileni seçemezsin ama aile kuracağın kişiyi seçme özgürlüğüne sahipsin. Bu konuda kısıtlı seçeneklerin olduğunu düşünüyorsan, oldukça yanılıyorsun. Kısıtlı seçeneklerin yok, sadece insanları güzel-çirkin diye ayırt ediyorsun. Bu ayrımı ortadan kaldırdığında insanı iç güzelliğine göre değerlendirmeye başlayacaksın ve doğal olarak mutluluğa ve huzura doğru yol alacaksın.

 

İlişkide tükenmişlik sendromu yaşıyorsan, doğru insanla birlikte değilsin demektir. Bu da ileride çok büyük problemlere sebebiyet verecektir. Öncelikle bir bakalım gerçekten bu sendromdan muzdarip misin?

 

·         Kendini Onun Yanında Mutlu Hissetmiyorsun

 

İlişkinin başında mutluydun, onunla geçirdiğin vakitler gayet güzel ilerliyordu ancak şu sıralar mutlu değil daha çok onun yanında bunalıyorsun. Kendini kenara sıkışmış gibi hissediyorsun. Birisi kolundan tutup zorla seni sevgilinin yanına getirmiş gibi…

 

·         Sürekli Diken Üzerindesin

 

İlişkide huzurlu olmak gerekiyor ama sen sevgilinin yanında huzurlu değil daha çok gergin ve endişelisin. Onun için bir şeyler yapmaktan kaçınıyorsun. Ancak o senin sevgilin olduğu için bir şeyler yapma gereği duyuyorsun. Fakat kendini bu konuda zorlaman gerekiyor. Bir şeyi yapmadan önce de saatlerce düşünüyorsun “Acaba bunu yapmalı mıyım?” Çünkü sevgilinin buna ne tepki vereceğini kestiremiyorsun. 

 

·         Tartışmalardan Olabildiğince Kaçınıyorsun

 

Sevgili ile tartışmanın bile bir zevki vardır. Ancak artık bu zevki yaşamadığın gibi her tür tartışmadan da kaçınmaya çalışıyorsun. Çünkü bu ilişkiden oldukça bunalmış durumdasın. Kaçış yolu olarak sürekli haksız tarafı oynuyorsun. Böylece özür dileyerek bir an önce bu tartışmanın bitmesini istiyorsun. Zaten sevgilinin yanında mutlu ve huzurlu değilsin, üzerine bir de tartışarak ondan uzaklaşmak istemiyorsun. Fakat çok geç tatlım, buna tükenmişlik sendromu deniyor.

 

·         Mesajlaşmaktan ve Aramalardan Bıkmışsın

 

Sabah olduğunda sevgiline “Günaydın” mesajı atıyorsun ama o mesajı atmak bile sana artık zor geliyor. Atıyorsun, çünkü bu sabah o mesajı atmadığındaNeden bana mesaj atmadın?” sorusunu bile duymak istemiyorsun. Kısaca “Atayım ve bir tartışmadan daha kurtulayım” derdindesin. Genel olarak sevgilinin mesajlarına ve aramalarına cevap vermek istemiyorsun. Onun sesini duymak sana huzur vermeliyken sen, sadece kendini zorunlu hissettiğin için bu aramayı cevaplandırıyorsun.

 

·         Onu Düşünmüyorsun

 

Arkadaşlarınla eğlenirken, kitap okurken ya da oyun oynarken onu düşünmüyorsun. Daha doğrusu düşünmek istemiyorsun demek daha mantıklı olur. Düşündüğün şeyler genelde kendi kişisel huzurunu bozmama çabaların. Yani “Şimdi ona mesaj atmaktan kaçınırsam, neden bana mesaj atmadın diyecek ve huzurum kaçacak” şeklinde… Zorunlu bir düşünme durumundaysan, dostum bu ilişki çoktan bitmiş sen neyin kafasını yaşıyorsun?

 

·         Cinsellikten Uzaklaşıyorsun

 

İlişkilerde cinsel hayat oldukça önemli, bağlayıcı bir gerçektir. Genel olarak skor peşinde koşan egoist gerzekler dahi hoşlandığı kişiyle birlikte olmak ister. Ancak bu kadar bağlayıcı bir gerçekten uzaklaşmaya başladığında artık aranızda hiçbir bağ kalmamış demektir. Onunla sevişmek dahi istemiyorsan, sevişirken kendini iyi hissetmiyorsan, sanki zorla sevişiyormuşsun gibi bir algıdaysan ilişkide tükenmişlik sendromunu oldukça derinden yaşıyorsun demektir.

 

·         Artık Bazı Gerçekleri Görmeye Başladın

 

İlişkinin başında onu her haliyle sevmen gayet normal, zamanla bu biraz değişebilir. Ancak bu değişim çığırından çıkma noktasında ise sonuçları kötü olacaktır. Yani artık gerçekleri görmeye başladın. Onun gerçek kimliğini ve kişiliğini görüyorsun. Gözünde çirkinleşmeye başlıyor, onu dinlemek dahi istemiyorsun. Yaptığı davranışlar iyice gözüne batmaya başladı, iyice soğumaya başladın ve kaçıp daha mutlu, daha huzurlu olacağın bir yere sığınmak istiyorsun.

 

·         Genel Olarak Bu İlişkiden Sıkıldığını Hissediyorsun

 

İlişkin gerçekten çok sıkıcı ve bunaltıcı! Bunu biliyorsun. Bal gibi ilişkinde tükenmişlik sendromu yaşıyorsun. Bunu kabullenip neden ayrılmayı seçmiyorsun? Kendini bu kadar sıkıştırmanın sana hiçbir faydası yok. Bu dünyaya bir kez geldiğimizi unutma, hayat kısa ve olabildiğince mutlu ol.

 

Zaten yeterince ekonomik sıkıntı içerisindeyiz, sahip olmak istediğimiz şeyleri satın alamıyor, yapmak istediğimiz şeyleri çoğu kez yapamıyoruz. Ailemizle, patronlarımızla, iş yerinde arkadaşlarımızla, okulda öğretmenlerle ya da arkadaşlarımızla, hatta çevremizdeki pek çok insanla sorunlar yaşıyoruz. Bunalıyoruz ve bazı nedenlerden dolayı cevap veremediğimiz oluyor.

 

Hiç değilse kendi seçtiğin sevgilinle mutlu ve huzurlu ol. Zaten onunla mutlu değilsen, onun yanında huzurlu değilsen başka kimin yanında olacaksın ki?