Minnoşlar Filmi Ne Anlatıyor?


Bugün izledim bu filmi, tabi öncesinde yapılan eleştirileriNetflix yasaklansın sloganlarını görmemek mümkün değildi. İzleyenlere güvendim biraz da hani ahlakı bozan bir film muhabbetleri… Hatta pek çok Youtuber’ın eleştirileri derken; her zaman eleştirilerini izlediğim Taha Ulukaya’nın bu film hakkındaki eleştirisini ve yorumundan sonra dedim ki kendime “İzle bu filmi

 

Filmi izledikten sonra belirtmeliyim ki Taha Ulukaya’nın yorumu cuk diye oturmuş. Hatta söylediği iki cümle tamamen doğru. İlki “Ahlakı olmayan bir toplumun ahlakı bozulmaz” bir diğeri ise “İnsanlar eskiden okuduğunu anlamazdı, şimdi izlediğini anlamıyor, izlemediği halde yorum yapıyor” kesinlikle katılıyorum.

 

Şimdi sana filmi en ince ayrıntılarına kadar anlatacağım bakalım idrak edebilecek misin?

 

Öncelikle filmdeki Amy, Müslüman bir ailenin kızı. Bu 11 yaşındaki kızımızın babası ikinci bir yani karısının üzerine “KUMA” getirmek için başka bir yere gitmiş. Annesinin “Teyze” diye hitap ettiği yobaz bir kadın var başlarında. Annesi çok üzgün kendisine kuma getirileceği için ama bunu belli edemiyor… Annesi o kadar üzgün ki, kızının kartonları süsleyip kestiği, yatağının üzerine bıraktığı süsleri dahi fark etmeden girip yatıyor. Annesi ağlarken 11 yaşındaki kızımız annesinin ne kadar üzgün olduğuna ve bunu dile getiremiyor oluşuna da şahit oluyor. Al sana bir isyan sebebi…

 

Kızımız annesi ile dualara gidiyor o dualarda mütevazi olmaktan, Allah ‘a inanmak gibi doğru şeyler bahsedildiği gibi aynı zamandaKadınlar kapanmalı, kocalarına itaat etmeli” gibi yalan yanlış konuşmalara da şahit oluyor bu çocuk. Bu çocuk kısıtlandığı bir ailede büyüyor.

 

Aynı gün çamaşır odasında kendi yaşıtlarında bir kızın dans ettiğini görüyor. Özgürce istediği gibi dans ediyor bu renkli saçlı, gözlüklü kız. Yaptığı şey Twerk değil, Latince bir şarkı çalıyor ve Latin danslarını taklit ediyor. Bu renkli saçlı kızın adı Angelica, Angie diyorlar. Angie’nin ailesi bütün gün çalışan bir aile, kızları ile hiçbir şekilde ilgilenmedikleri 11 yaşında olan bu kızın giyinişinden, tavırlarından ve konuşmalarından belli oluyor. Fakat bununla birlikte annesi ve babası çalıştığı için hem kendi hem de ağabeyinin işlerini daha 11 yaşındayken yapan bir kız Angie. Hatta bir yerde ağabeyine “Ben senin hizmetçin miyim?” diye çıkışıyor.

 

Diğer üç kıza gelince; yine ailelerinin yarım yamalak ilgilendiği küçücük kızlar. Velhasıl Amy, Angie ve diğer üç kızı bir gün dans ederlerken görüyor. Yaptıkları dans twerk değil Hip Hop. Daha sonra kızlar Amy’nin onları izlediğini fark ediyorlar ve buna tepki veriyorlar. Amy ise bu kızlara özenmeye başlıyor. Onlar gibi giyinmek, onlar gibi olmak istiyor ve ailesinin onu döveceğini bildiği için gizli saklı yapıyor bunları.  

 

O yaşlarda hepimiz bir şeylere özeniyorduk. Ben hatırlıyorum kendi çocukluğumu, istersen sende hatırla. Topuklu ayakkabı hayranıydım. Bir gün büyüyüp o zımbırtıları sokakta giyebilmek için can atar, evde olduğum her dakika o ayakkabıları giymek isterdim. Fakat annem benimle iletişim kurabilen bir kadındı. Bu yaşlarda o ayakkabıları giyemeyeceğimi, evde bile bu ayakkabılarla gezdiğimde dahi olabilecek zararları anlatırdı.

 

Çocukken ya da ergenlik dönemine girmeye başladığım dönemlerde bir hata yaptığımda bende dayak yedim. Fakat zaten çözüm dövmek değil. Döversen, kızarsan, kısıtlarsan evladın bu sefer senden gizli yapmaya başlar, kurallarını çiğner. Çok şükür ben annemden gizli şeyler yapmadım ama üniversite dönemlerimde bile ailesinin sıktığı, üstünde baskı kurduğu kızların haline şahit oldum.

 

Ailesi yurda teslim ederken tesettürlü olan kız, ailesinden kurtulur kurtulmaz üç kilo makyaj ve mini eteği ile önüne gelen erkekle fingirdiyordu. Kimin ne giydiğine karıştığımdan değil ama sen kızını bu kadar sıkarsan, senden kurtulduğu ilk anda cozutur. Hem de hayat hakkında hiçbir bilgisi yokken

 

Sen o kızı kapıdan dışarı çıkarmıyorsun, hayatı-insanları bilmiyor, tanımıyor… O da odasında senden gizli saklı neler izledi, neler öğrendi. Ona göre özgür sana göre şırfıntı olan kızlara özendi. Senden nefret etmeye başladı onu sıktığın, kısıtladığın, baskıladığın için... Hatta denk gelmişken şu konuyu da bir oku derim sana; “Kızlarımız!”

 

Filmde de zaten göstermek istenen şey bu, çocuklarına neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlatmayan ya da dayakla ıslah etmeye çalışan aileler ve sonucunda neyin doğru neyin yanlış olduğunu, yasağın neden yasak olduğunu bilmeyen çocuklar

 

Kadın gibi giyinmeye çalışan, saçlarını boyayan, olduğu yaştan büyük görünmeye çalışan kızlar var filmde. Kızlar şort giyiyor -eh tamam 11 yaşındaki çocuk zaten şort giysin giyecek tabi ki! Sende o çocuktan tahrik olmayacaksın! Olamazsın!!!

 

Bu filmdeki çocuklar, o yaşlarda herkesin yaptığı gibi kendinden büyüklere özendiği için daha frapan şeyler giymeye çalışıyor. Filmde de anlattığı bu zaten bu çocuklar bunları giyerken aileler nerede? Neden habersizler? Sen çocuğuna neden bunu giyemeyeceğini anlatmak yerine döverek ıslah etmeye çalışırsan o çocuk senden gizli giyer de yapar da hatta bu devirde, özellikle teknoloji almış başını gitmişken senin ruhun bile duymaz diyor sana film.

 

Fransız aileleri çok ilgisiz, Müslüman aileler ise çok gaddar… İki farklı ailenin de yapısını gözler önüne seriyorlar aynı zamanda.

 

Amy, yobaz ve eski kafalı bir ailede büyüyor. Kendi yaşlarında olan, Angie ve diğer üç kıza da özeniyor. O kızlarda vurdum duymaz Fransız ailesi kızları. Bu arada filmde Angie ve diğer üç kız dışında diğer öğrencilerin kıyafetleri gayet normal. Bu kızların giyimine baktığında ise onlarında bazı şeylere özendiği çok açık…

 

İlk olarak özendikleri şey kendilerinden yaşça büyük olan başka kızların grupları ve sergiledikleri danslar… Kendilerinden büyük olan bu kızların giydiklerini de yaptıklarını da internetten öğreniyorlar. Eh tabi çocuğunun eline telefonu verir, ne izlediğini ne yaptığını kontrol etmezsen olacağı bu! O yaşlardaki kızlar zaten içgüdüsel olarak kadın olmaya özenir.

 

Sen şimdi “Benim çocuğum yapmaz” diyorsun ya; sen öyle san canım. Her gün ne videolar yükleniyor Youtube kanallarına, İnstagram adreslerine senin haberin bile yok. Hatta geçen Onedio sitesinde bir paylaşım vardı. Yeri gelmişken onun da linkini paylaşayım da kendi çocuklarınızı bir görün;

 

https://onedio.com/haber/imdat-gumbur-gumbur-gelemeyen-z-kusagindan-insanin-gozlerini-portleten-asiri-tuhaf-paylasimlar-928584

 

Hele hele TikTok gibi saçma sapan platformlarda sizlerin çocukları, Twerk dansları yapıyor. Bu film ise size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Haberiniz bile yok çocuklarınızın sosyal mecralarda neler yaptığından ya da paylaştığından. Bu filmdeki çocuklarında ailelerinin haberi yok. Seni sana anlatıyor aslında film ama sen ahlakını bozuyor sanıyorsun. Doğru söylemiş Taha Ulukaya. İzlediğini bile anlamadıktan sonra… Ben ne diyeyim sana?

 

Amy, genç bir oğlanın telefonunu çalıyor ve videolar izlemeye başlıyor. Açık saçık videolar izliyor. Sen bunu ekranda gördüğünde senin ahlakın mı bozuluyor kardeşim? Hiç bozulmasın film de sana alenen “Bakın çocuklarınız böyle şeyler izliyor” diye gözüne sokuyor. Ben bir anne ya da baba olsam o sahneyi gördüğümde aklıma ilk gelen şey şu olurdu “Acaba benim çocuğum neler izliyor?”

 

Amy, babası aradığında ilk tepkisini o zaman veriyor. Aslında annesinin veremediği tepkiyi veriyor. Çünkü kadın olmak kocana itaat etmek demek değil, kadın olmak erkekler bakmasın diye kapalı giyinmek değil. 11 yaşındaki bir çocuk tüm bunlara tepkisini dans ederek göstermeye çalışıyor ailesinden gizli.

 

Amy’nin psikolojik problemleri var ama ailesi onunla ilgilenmek yerine; babası annesinin üzerine kuma getirmekle, annesi gelen kumaya karşı koyamadığı için yaşadığı sıkıntılarla, teyze dedikleri kadın ise hazırlıklarla uğraşıyor. Amy’i sabahın köründe yatağından kaldırıp, babasının kumasıyla düğün hazırlığı için 11 yaşındaki kıza 10 kilo soğan doğratılıyor.

Teyze’nin ise ağzından şu tür cümleler çıkıyor “Sana bugün kadın olmayı öğreteceğim” peki kadın olmak yemek yapmayı bilmek mi?

 

Oysa Amy regl olduğunda buna şaşırıyor, anlam veremiyor. Çünkü kimse ona regl olmak ne demek, nasıl olur? Öncesinde anlatmıyorlar. Eğer çocuğa kadın olmayı öğretme gibi bir derdin varsa önce ergenliğe geçiş yapmadan ergenliği anlatın. Üstü kapalı değil, doğru ve net bir şekilde…

 

Peki regl olduktan sonra teyze dedikleri kadının 11 yaşındaki çocuğa söylediği ne? "Senin yaşındayken nişanlıydım ben (11 yaş) Boyum senin kadardı. Birkaç yıl sonra beni yıkadılar, giydirdiler. Beyaz bir kumaşla örttüler. Başımdan aşağı kadar. Sonra evlendirmek için kocama götürdüler. Üstümdeki kumaşı kaldırıp beni arkadaşlarına, misafirlerine, ailesine takdim ettiler. İnşallah Allah sana da aynı kaderi nasip eder" Bu nedir ya?

 

Eee? Bizde ülkemizde “Çocuk gelinlere” şahit olmuyor muyuz? Filmde, 11 yaşındaki bir kız çocuğunu, regl olduktan sonra kocaya vermeye çalışan bir aile gösteriliyor. Oysaki bir sonraki sahnede Amy şaşkınlık içerisinde daha regl olmanın, vajinasından gelen kanın ne olduğunu bilmediğini anlıyoruz. Filmin eleştirdiği de bu aslında. Daha kızlarınıza ergenliğe girmenin ne demek olduğunu anlatamıyorsunuz ama kocaya verip herifin altına sokmaya pek meraklısınız…

 

Kızlar “Kadın” gibi görünemez, onlara özenemez ama bir kadın gibi kocaya verilebilir mi yani? Diğer kızlarda öyle… Kadın gibi olmaya çalışıyorlar, kadın gibi dans etmeye çalışıyorlar ama birbirleri ile eğlendikleri zaman daha çocuklar işte. Filmin başlarında bir alışveriş merkezinde yaptıkları davranışlar çocuk olduklarını gösteriyor zaten.

 

Yine bir sahnede gizlice Laser Game (Paintball) alanına giriyorlar. Onları güvenlik yakalıyor. Burada ailelerin çocuklarına bazı şeyleri çok yanlış anlattığı da gözler önüne seriliyor aslında. Güvenlik onları uyardığında, “Kendilerini taciz etmekletehdit ediyorlar güvenliği. Artık onlara “Taciz” unsuru nasıl anlatıldıysa ya da sosyal medyadan nasıl öğrendilerse

 

Bu güvenlik görevlisinin yanına başka bir güvenlik geliyor. Bir bakıma iyi polis kötü polis gibi ama konu farklı. İlk güvenlik ailelerini aramaktan bahsediyor. O sırada kızlar dansçı olduklarını dile getirirken Amy bir anda seksi bir şekilde dans etmeye başlıyor. İkinci gelen güvenlik ise 11 yaşında dans eden bu kız çocuğunu salyaları akarak izliyor. Bundan haz alıyor, zevk duyuyor.

 

Diğer güvenlik ise bu durumun yersizliğinin farkında ve kızları bırakıyor. Filmde anlatılmak istenen şey ise, 11 yaşında bir kız çocuğu bir şeylere özenebilir, yapabilir ama önemli olan kendine olgun, yetişkin diyen sizlerin bu yanlışa ortak olmaması gerektiğidir. Yani 11 yaşında bir kız karşına geçip dans ettiğinde bundan tahrik oluyorsan sorun o çocukta değil, sende… Adı üstünde o daha çocuk. Mantıklı düşünmesi ve mantıklı hareketler yapması gereken sensin.

 

Kızlar ilkin hip hop dansı yapıyorlardı fakat özendikleri kızların videolarına baktıklarında twerk ve seksi dansların daha fazla beğeni aldığını görüyorlar. Onlara “beğeni almanın ne kadar değerli olduğu” aşılanıyor. Burada suçlu kim? Özenti küçük kızların beğeni almak için yaptıkları mı hata yoksa bu tür şeyleri sırf beğeni almak için yapan yetişkinlerde mi beğenen zihniyette mi bir sorun var? Düşün bakalım bi!

 

Bu arada kızlar dans yarışmasında videolardan izledikleri hareketleri yapıyorlar ve ilk elemeyi geçiyorlar. Burada ise gösterilen şey, sırf reyting uğruna bu tür organizasyonların 11 yaşında kızları bile harcayabileceği gerçeği. Oysa mantıklı olan o kızlar o elemeye girdiğinde “Yavrum siz daha çok küçüksünüz” denmesi ve alınmaması olmalıydı. Tabi burada da bu tür şovların gerçek yüzünü ortaya koyuyor film.

 

Ülkemizde de böyle değil mi? Daha ilk sahnelere çıktığında Aleyna Tilki henüz 18 yaşında bile değildi ama gerek kliplerinde seksi hareketler, gerekse gece kulüplerinde bu kız “Ailesinin izni ile” sahne aldı. Hepinizde izlediniz. Çok az bir kitle buna tepki gösterdi. O tepki de geçti gitti… Ben bir anne olsam çocuğumun özellikle gece kulüplerindegöze seksi gelen kıyafetlerle şarkı söylemesine, dans etmesine izin vermem yani. Bu yobazlık değil, bu olması gereken şey…

 

Çocuğum yaşını yaşamalı…

 

Fakat o zaman bu filme verdiğiniz tepkiyi vermediniz… Bana diyebilirsiniz biri 11 biri 17 yaşında diye ama biri siz ailelere akıl veren bir film biri alenen gerçek hayat. Benim için Aleyna’da çocuk… Nasıl ki 11 yaşındaki kızın milletin gözünü doldurmasını istemiyorsam 17 yaşındaki kızında doldurmasını istemem ben!

 

İnsanlar gerek çektiği videolarla, gerek fotoğrafları ile küçücük kızları kendine özendiriyor. Bir bakıyorsun sosyal mecralarda birtakım kızlar seksi fotoğraflar paylaşıp “Böyle olmayanlar kendine kadınım demesin” diye not düşüyor. Kimileri de bunu destekliyor. 11 yaşında bir kız ise bu yorumları görüyor ve “Ha olması gereken bu” diyor. Sen 11 yaşındaki çocuğa ya da bu olayların nasıl meydana geldiğini anlatan filme kızmak yerinebu paylaşımları yapan aşağılık kompleksli, yetişkinim diye gezen kızlara kızacaksın. O yetişkin kızları takip etmeyecek, iyi ya da kötü yorum yapıp ellerine prim vermeyeceksin.

 

Evet, özellikle kızları eleştiriyorum. Çünkü zaten şu toplumda erkeklerden yeterince üstünlük taslama görmüyormuşuz gibi bir de bunu birbirinize yapıyorsunuz ya, nefret ediyorum!

 

Filmde 11 yaşında kızlar, bu tarz videoların beğeni topladığını görünce onlarda çocuk aklı ile seksi danslar yaparak video çekiyor ve tonlarca insan bunu beğeniyor. Nasıl beğenirler ya? Nasıl beğenirsiniz ya? Sen beğenmesen zaten bunun prim toplamadığını görüp bırakırlar. Film, 11 yaşındaki kızların çektiği seksi videoyu beğenen toplumu eleştiriyor!!!

 

Yine filmde okullarda senin empati yapmayı öğretemediğin çocuklarının birbirlerine yaptıkları zorbalıklara değiniyor. Farkında mısın okullarda dönen zorbalıkların? Hatta bazen sınırlar öyle bir aşılıyor ki çocuğun yaşıtlarından gördüğü şiddet, taciz olaylarına dayanamayıp intihar bile ediyor. Sende “Ne oldu ki?” diye ağzı açık bakınıyorsun, sebep arıyorsun.

 

Amy kendisine zorbalık yapan bir kızla kavga ediyor, kavga ederken pantolonunu indiriyorlar. Sence bu okullarda olmuyor mu? İşte, sana okullarda olan biten zorbalığı gösteriyor bu film. Çocuğunun neler yaşıyor olabileceğini gösteriyor. Eleştireceğine biraz ders al!

 

Kızın eskimiş, yırtık pırtık külotu görünüyor ve diğerleri onunla dalga geçiyor. Parayı babasının ikinci karısının düğününe harcayacağına çocuğuna don al. Çocuktaki değişimi fark eden aile ise cahilliğinden, psikologa götürmek yerine cinci hocalara götürüyor. Çocuğu soyup tir tir titrediği halde üzerine güya okunmuş su atıyor. İşte film bu anlamsızlıkları gösteriyor sana.

 

Youtube, İnstagram ve TikTok gibi video yüklenebilen mecralarda senKadınlık budur” gibi sözler adı altında çıplak ya da yarı çıplak pozlarla challenge (meydan okuma) yapıyorsun ve o çocuklar bunu görüyor. Bunun beğeni topladığını da görüyor. O da yapıyor, onu da beğeniyorsun. Fakat utanması gereken o değil, sensin!!!

 

Başka bir sahnede ise telefonu çalınan çocuk Amy’i telefonla görüyor ve ona kızıyor. Kız telefonu onun elinden almak için ilkin çaba gösteriyor sonra sırf o bağımlılık yaratan telefonu, versin diye soyunmaya başlıyor. Oğlan ise kızın bu hareketine sinirlenip onu itiyor. Evet, ondan faydalanmaması doğru bir davranış ama kıza bunu yapmaması gerektiğini anlatmıyor. Aslında kimse anlatmıyor o gördüklerinden etkilenerek telefonu soyunarak, kendini bir erkeğe teslim ederek, itaat ederek alabileceğini sanıyor. Çünkü büyüklerinden, ailesinden, izlediği videolarda öyle görmüş. Bunu çektiğin videolarla sen göstermişsin…

 

Amy, çıplaklığın prim yaptığı ve paylaşıldığı bir mecrada vajinasının fotoğrafını paylaşıyor. Diğer kızlar buna tepki veriyor. Sınıfta ise erkek çocuğunun biri Amy’nin poposuna şaplak atıyor. Çünkü sen oğluna da bunun yapılmaması gerektiğini öğretemiyorsun… Ahlak sadece kızların bacak arasında değil. Ahlak açık olan varsa da bakmamaktır! Ahlakı oğullarınıza öğretmeyi becerin. Becerin ki kızlarımızı taciz etmesinler, tecavüz etmesinler

 

Tabi burada filmi bir konuda eleştirebiliriz. O da kızların dans ettiği sahneleri göze sokması. Yani her ayrıntısını gösteriyor. Amaç belki de “Bakın çocuklarınız sizden habersiz neler yapıyor tek tek izleyin anlayın”dır. Fakat tabi bundan zevk alacak çirkin yaratıklar olduğunu nasıl göz önünde bulunduramadı? İşte bu konuda filmi eleştiririm ben. Hoş ben izlesem de 11 yaşında bir çocuk ne kadar seksi olmaya çalışırsa çalışsın bana seksi gelmez. Birazda zihniyet meselesi demek ki!!!

 

Gelelim filmin sonlarına… Zaten buraya kadar filmi anlamadıysan burada artık anlamış olman gerekirdi. İlk olarak kızlar hazırladıkları dansla yarışmanın finaline çıkıyor ve gösterilerini yaptıkları esnada; seyirciler 11 yaşındaki kızların yaptığı bu dansa tepki veriyor. Bak! “Tepki veriyor” Film zaten bunun yanlış olduğunu seyircinin tepkisi ise gösteriyor! Seyirci senin vereceğin gibi bir tepki veriyor. Yani bu ne demek “Biz bu filmi senin ahlakını bozmak için yapmadık kardeşim. Sen baştan sona bir izle de sana bir ders vermeye çalıştığımızı anla

 

Yine teyze, babasının düğününe gitmesi için Amy ‘i zorlarken annesi aydınlanıyor… Teyzeye karşı gelerek kızını onun yobazlığından koruyor. Anne kendi hislerini yutuyor ama kızının yutmasına izin vermiyor. Film aileleri eleştiriyor…

 

Film +18! Senin aklına +18 deyince direkt olarak erotiklik geliyorsa sende bir sorun var. +18 ibaresi sadece erotik filmlere konmaz. Filmin vermek istediği mesaj çocuklara değil, yetişkinlere… Bakın diyor çocuklar nelere maruz kalıyor, sizden habersiz neler yapıyor. Sizden habersiz yapmalarının sebebi ise ya aşırı ilgisizliğiniz ya da ilgilenmek adı altında dayaklatehditle ıslah etmeye çalışmanız… Çocuklarınızı doğru yönlendirmeyi bilin ve eğitici olun!

 

En son sahnede ise Amy artık bazı şeylerin farkına varıyor ve normal kıyafetleri ile dışarı çıkıyor. İp atlayan kızları görüyor ve o da atmaya (oyun oynamaya) başlıyor. Yani filmin sonunda gösterilen, değinilen şey ve verilen bir diğer mesaj da “Yaşını yaşamak…”