Iy Narsist mi O!


Geçen gün Müge Anlı'nın programında bahsedilen bir konunun üzerinde durmak gerektiğini düşünüyorum. Açıkçası insanların çoğunda var olan bu tutum ve beni irite ediyor. Hatta bence günümüzün en büyük problemlerinden biri insanların git gide narsistleşmesidir.

 

Narsist insan tabiri caizse kendisine aşıktır. Kendisini herkesten farklı, üstün, vazgeçilemez olarak görür. Şayet farklı olmadığını söyler, üstünlüğünü kabul etmez ya da ondan vazgeçersen sana karşı tavır alacak hatta saldırıya geçecektir. Bu durum narsist insanların en belirgin özelliklerinden biridir. 

 

Narsist insan genellikle sakin görünür. Fakat sözleri ve hareketleri ile seni öfkelendirmekten asla kaçınmaz. Onun bu tavırlarından dolayı sinirlendiğinde ya da öfke patlaması yaşadığında "Sen çok öfkelisin, her şeye sinirleniyorsun" gibi tepkiler verir. Sanki sinirlenmene sebep olan o değilmiş gibi davranır.

 

Narsist insan kendi problemlerini ve sorunlarını arşa çıkarırken, senin problemlerini küçümser. Yaşadığın sorunları önemsizmiş gibi lanse ederler. “O da bir şey mi?” diye başlar söze... Çünkü zaten narsist insanda empati kurabilme yetisi yoktur. Artık empati kurma yeteneği olmayan biri insan mıdır? Orası tartışılır.

 

Senin ya da bir başkasının ne hissettiğini, ne düşündüğünü, acılarını, mutluluğunu umursamaz. Hatta mutluluğunu dahi kıskanır. Çünkü sen hiçbir zaman ondan daha mutlu olamazsın ya da onunla mutlu olmak zorundasın. Eğer onunla mutlu değilsen bu sefer kendisinde hata aramak yerine topu senin üzerine atar. Zaten onun düşüncesine göre sen onunla birlikte iken nasıl mutsuz olabilirsin ki?

 

Dip Not: Evet narsist insan, bu sana baya koyacak ama sensiz daha mutluyuz!

 

Narsist insan senin kalbini kırmaktan çekinmez. Herhangi bir konuda senin kalbini kırdığı zaman onunla bu durumu konuştuğunda "Sen ne kadar hassas birisin. Aşırı duygusalsın" gibi ruhsuzca, fütursuzca bir cevap alırsın. Fakat tabi ki sen bu üstün insanın kalbini kırarsan sonuçlarına katlanırsın

 

Sen narsist bir insanın gözünde değersizsin. Sadece sen değil herkes değersiz. Varsa yoksa kendisi, kendi düşünceleri, kendi istekleri… Tüm bunları herkesin kabul etmesini ister. Hatta zorunlu kılar. Senin açıklarını bilir, zayıf noktalarını yakalar ve ilk fırsatta ona karşı gelir, kendini ön plana çıkarır ya da ondan vazgeçersen senin zayıf noktalarına olağan gücüyle saldırır.

 

Narsist insan seni aşağılar, küçümser, kısıtlar, manipüle eder ve hor görür. Fakat her ne yapıyorsa senin iyiliğin için yapıyor izlenimi verir. Yersen… Aslında tüm bunları kendini tatmin etmek, üstünlüğünü sana aşılamak için yapıyor. Yani anlayacağın tam bir kompleksli mal!

 

Seni mutlu edermiş gibi yapar, ona borçlanırsın. Bir hediye alır, borçlanırsın. Herhangi bir konuda sana biraz iyiliği dokunsun borçlanırsın. Hatta hiçbir şey yapmasa dahi seninle olduğu, sana zaman ayırdığı için bile ona borçlanırsın. En ufak bir tartışmada ise şu sözleri duyman muhtemeldir “Bu günlere benim sayemde geldin. Ben olmasam sen hiçbir şeydin…” Ha tabi tabi! Bak şu küçük tepeler var ya canım, onlarda sana...

 

Son olarak narsist bir insan seni arkadaşlarından, ailenden ve çevrenden uzaklaştırmaya çalışır. Bunu yaparken sana “Biz bize yeterizmesajı verse de aslında sadece kendisine tapmanı istiyordur. Bu tapınmanın karşılığında ise sana vereceği hiçbir şey yok! Çünkü zaten onun düşüncesine göre kendisi, sana bir armağan.

 

Çevremde böyle bir tip olsa döverim ben bunu! Tamam tamam şiddete karşıyız ama katlanılacak gibi değil arkadaş! Sende katlanma... Böyle bir insanın eline düşmüş ve ona “Hayır” dediğin için ya da vazgeçtiğin için seni rahatsız ediyor, sana saldırıyorsa yardım almaktan çekinme!