Kadının Yaşadığı Psikolojik Şiddet


Yıl oldu 2019 fakat hali hazırda kadına yönelik şiddet ile mücadele ediyoruz. Bu şiddet türleri arasında en belirsiz olanı da psikolojik şiddettir. Erkekler eksiklerinden dolayı, kadının kendisini suçlu hissetmesi, güvensiz, çaresiz ve güçsüz olmasına neden oluyor. Ne münasebet? Kızım aklınızı başınıza toplayın. Eğitiminize önem verin, mesleğinizi elinize alın! Kimseye boyun eğmeyin...

 

·         Psikolojik şiddeti nasıl engellersin?

 

Bunu bilmek oldukça önemli! Bilin, bilin ki size yapılmasına izin vermeyin…

 

Yapabileceklerini, yeteneklerini ve hayallerini küçümserler! Hatalarını sürekli olarak yüzüne vurarak seni incitmek için kullanırlar. Hiçbir işi doğru yapamayacağına inandırırlar. Kısaca sen onlardan daha zeki olduğun için kendini geliştirmene engel olacaklardır.

 

Senin adına kararlar vermeye kalkacaklar. Belirli sınırlar içerisinde tutmaya çalışacaklar. Kızım; onların kontrolü kendi elinde tutmasına izin verme. Öz güvenini zedelemelerine müsaade etme. Yakışmıyorsa da giyin eğer mutlu hissediyorsan kendini. Kimsenin senin seçimlerine müdahale etmeye hakkı yok!

 

Seni yalnızlaştırmaya çalışacaklar sadece ona bağımlı ol diye. Ailenden, arkadaşlarından ve sosyal hayatından kopma. Kiminle, nerede ve nasıl görüşeceğine karar verecek olan sensin. Varsa tavsiyesi, sebebi ile sunsun sana. Fakat asla emir kabul etme!

 

Kıskançlık da bir yere kadar! Kıskançlık kisvesi altında seni kontrol etmesine izin verme. Bir süre sonra ne yapıp neyi yapmayacağını söyleme hakkına sahip olurlar.

 

Kilonuzla, boyunuzla kısaca dış görünüşünüzle dalga geçerek kendine olan güvenini ve saygını yitirmenize neden olabilirler. Oysa kendini sevmeyi bil, seni olduğun gibi kabul edecek biri ile beraber ol!

 

Ağzı kirliler; sürekli kadını baz alıp küfür ederek seni sindirmeye, baskılamaya ve korkutmaya çalışırlar. Kadının ağzına küfür yakışmazmışmış, et kızım! Sana küfür edene ağız dolusu küfür et ve ederken anadan-kadından değil babadan- erkekten söv...

 

Sevdiğin, değer verdiğin bir şeyle seni tehdit ederek isteklerini yaptırmaya çalışırlar. Tehditlere boyun eğme! Yeri geldiğinde sende onu tehdit etmesini bil.

 

Kendi çekilmezliğinin, boktanlığının ve genel olarak her şeyin sorumlusu olarak seni gösterir. Öyle bir şey yok! O onun kendi ezikliği. Bu nedenden dolayı kendini suçlu hissetme.

 

Sorumluluklarından kaçarlar ve kendilerini bu yolla haklı çıkarmaya çalışırlar. Kendinden asla şüphe etme.

 

Seni başka kadınlarla kıyaslamasına izin verme. "Bak o ne kadar iyi" Siktir git onunla ol o zaman pezevenk! Neden olamıyorsun?

 

Onunla aynı şekilde düşünmek zorunda değilsin. Sana sorunlu ve deli muamelesi yapmasına izin verme.

 

Yalnızken ya da arkadaş ortamında, aile içerisinde sana hakaretler etmesine izin verme. Seni aşağılayarak prim yapan aciz göte kendi açıklarını kapaması için fırsat verme.

 

Sen buradasın! Seni yok saymasına, isteklerini elde edemediğinde küsmesine, darılmasına aldırış etme. Seninle konuşmayarak aklınca seni cezalandırırlar. Sen onunla konuşma, işini gücünü yapma, sürünsün it!

 

Nereye gittiğinin ne yaptığının hesabını vermek zorunda değilsin. Karşına çıktığı anlar tesadüf değil unutma! Seni yalancılıkla, sadakatsizlikle suçlamasına müsemma gösterme.

 

Evden çıkmaman için elinden geleni yapar! Gelirine el koyma hakkı yoktur! Tüm bunları bil ve sana psikolojik şiddet göstermelerine izin verme!

 

Sizde anladınız mı beyler?