Aşağılık Kompleksi Nedir?


Aşağılık kompleksi maalesef günümüzde pek çok insanın muzdarip olduğu bir durumdur. Kişinin kendisini her anlamda yetersiz hissetmesinin yanı sıra kendisinden daha üstün gördüğü herkesi eleştirmesi ve dedikodusunu yapması en belirgin özelliğidir. Bu kişi herkesin kendinden daha başarılı, daha becerikli ve daha güzel olduğunu düşünür. Fakat bu düşüncelerini asla dile getirmediği gibi kendisine de kabul ettiremez.

 

Kabul etmemesi bir yana başkalarını yererek, olumsuz konuşmalar yaparak ve kendisini överek ön plana çıkma gayesi içerisine girer. Kıskanıldığını düşünmese bile dile "Kıskanılıyorum" diye getirmekten kaçınmaz. Kendisini sürekli olarak ispat etme çabasındadır. Yetersizliğini telafi etmek için olağanüstü gereksiz bir çaba harcarlar.

 

Özellikle ergenlik dönemine girerken başlayan bu kompleks, ileri yaşlarda çok büyük sorunlara yol açar. Çünkü aşağılık kompleksi olan bir kişi her anlamda bencilleşir ve benmerkezci bir tutum içerisine düşer. İyi niyetlerle yapılan bir eleştiriye bile tahammül edemezler. Oysa kendileri başkalarını sürekli olarak eleştirmekten kaçınmazlar.

 

Yaşamış oldukları başarısızlıkların suçunu her zaman başkalarının üzerine atarlar. Hatalarını ve suçlarını asla kabul etmezler ve bunun sorumluluğu ile yüzleşmezler. Kendilerine bir günah keçisi seçerler ve bu kişi genelde özendikleri, yerinde olmak istedikleri kişidir. Bu kişiye ya da kişilere karşı da ortada elle tutulur bir sebep olamamasına rağmen büyük bir kin beslerler.

 

Her zaman rekabetten uzak dururlar. Kompleksleri yüzünden rekabeti daha en başından kaybedeceklerini bilirler. Fakat içten içe herkesle bir rekabet içerisinde olurlar. Kendilerinde yetersiz gördükleri noktaları başkalarından kopyalayarak kapatmaya çalışırlar.

 

Övülmek onlar için velinimet gibidir. Bu övgüleri alabilmek için gereksiz çaba sarf ederler. Yaptıkları şeyler yalnızca başkalarının dikkatini çekebilmek ve övgüleri toplayabilmek içindir. Tarzlarını, hobilerini ve hatta karakterlerini bile özendikleri kişilere yönelik değiştirirler. Asla kendileri ile barışık olmadıkları için kendisini koşulsuz seven ve değer veren kişilere, mesela ailelerine karşı ortada bir sebep yokken olumsuz bir tutum sergileyerek ilgi beklerler.

 

Yaptıkları iyilikleri her zaman başa kalkarlar. Bir konuda birine yardımcı olmak onlar için iyilik yapmak değil, övgü toplamak ya da kendini göstermek için bir yoldur. Kavga ve tartışmalarda ise karşısındaki kişinin hatalarını hedef alırlar.

 

Oldukları kişi ile olmak istedikleri kişi arasında uçurumlar vardır. Fakat sanki olmak istedikleri kişiymiş gibi davranırlar ama kendilerini hep içten içe başkaları ile kıyaslarlar. Sahip olmak istedikleri şeyler bir başkasında mevcutsa hem o kişiyi kıskanırlar hem de eleştirirler.

 

Kendilerini övmek için tek bir özelliğe tutunurlar ve bunu her defasında dile getirmekten kaçınmazlar. Bu özelliklerini başkaları tarafından kıskanıldığını söylerler fakat kendi içlerinde “Aslında kimse beni kıskanmıyor, bu özelliğim bile yetersiz” diye çelişirler. Bu durum da kini ve nefreti doğurur.

 

Aşağılık kompleksi bir hastalık değildir. Daha çok psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişi önce bu durumu kabullenmelidir. Fakat aşağılık kompleksi olan kişilerin çoğu içten içe bunu bilseler dahi kabullenmeyi asla istemezler. Çünkü kendisi ile yüzleşmekten korkarlar.