Hak Etmeyene Değer Verme!


Değer vermek” ne demek hiç düşündün mü? Bir insana değer verdiğin zaman en başta onun için karşılık beklemeden iyi bir şeyler yapmaya çalışmak, bunu yaparken de kendinden ödün vermektir. Kalbini kırmamak için çaba gösterirsin, alttan alırsın, onu korursun, kollarsın, vazgeçmezsin… Kimi zaman haklıysan bile sırf ona değer verdiğin için yeri geldiğinde haksızmış gibi susmasını bilirsin.

 

O insana değer ver ama değer veriyormuş gibi gözükmekten vazgeç arkadaş! Çünkü bir yerde, tam da umutların yeşerdiği anda değer vermediğin ortaya çıkacak ve karşındaki insanın kalbini kıracaksın. Benim, kalp kıranlara söylediğim hakaretleri biliyorsun. O yüzden o konuya bir daha girmeyeceğim…

 

Şu yaşıma geldim ve hayattan öğrendiğim en değerli şeylerden biri de “Hak etmeyene değer vermeyeceksin arkadaşım!” Sen bir şeyleri göze alırken, planını programını ona göre yaparken, sırf onun için bir şeylerden vazgeçerken ve en başta kendinden ödün verirken o kişi senin için bir şey yapmıyorsa işte o zaman ondan vazgeçmesini bileceksin. Tabi ki göze aldıkların, ona göre yaptığın planlar, vazgeçtiğin şeyler senin kararın. Fakat karşı taraf bununla ilgili bir sorumluluk almayıp üstüne üslük “Bunlar senin kararındı, beni ilgilendirmiyor” gibi cümleler kurduğu anda bil ki verdiğin değeri asla hak etmediği gibi sana, senin ona verdiğin değeri vermiyor demektir.

 

Biliyorum daha en başında mükemmel cümleler duydun onun ağzından. Dedin ki kendine “Bu insan benim için çaba gösterir, o halde bende çaba göstermeliyim” ve başladın kendinden ödün vermeye. Tabi ki bu değer verme işini karşılık görmek için yapmadın. Fakat karşılığında minnet yerine zillet gibi cevaplarla karşılaşınca en başta o insanın kendi sözleriyle-hareketlerinin nasıl çeliştiğine anlam veremeyip sinirlendin! Haklısın…

 

Biliyorum; o insanın kendisi ile çeliştiğini ona göstermek istiyorsun, seni anlıyorum. Bu durumda da mesaj atıyorsun, aramak istiyorsun, konuşmak istiyorsun karşında duvar. Fakat zaten değer vermenin ne demek olduğunu bilmeyen bir kişiye “Çeliştiği” noktaları göstersen, kanıtlasan ne olur? Ben sana söyleyeyim hiç gerek yok. Sadece kendini yorarsın. O kişi kendi söylediklerini çoktan unuttuğu gibi, hatasını anlayıp kendinden herhangi bir ödün vermeye tenezzül etmeyecek. Tenezzül edecek olsa, en başta onun için yaptıklarının kıymetini bilirdi ve sana “Bunlar senin kararındı” diye bir cümle kurmazdı.

 

Tekrar ediyorum; sana değer veren bir insan en başta kendi kurduğu cümlelere sahip çıkar ve hareketleri de kurduğu cümlelerle uyuşur. Sana değer veren bir insan senin için kendinden ödün verir, senin için iyi şeyler yapmaya çalışır. Sana değer veren bir insan senin kalbini kırmaktan çekinir, sen haklı olduğunda hatasını kabullenir ve susmayı bilir. Seni koruyup, kollamasını bilir. Sana değer veren bir insan sadece eğlendiğin zaman değil ağladığın zamanda destek verir. Yaşamışlıklarını bilir, aynı yaşanmışlıkları sana yeniden yaşatmaz. Seni zora sokmak istemediği gibi zor zamanlarını da yanında olur. Sana değer veren bir insan kendisinden kaynaklı bir sorun meydana geldiğinde ve bu durum senin hayatını da etkilediğinde sıvı yağ gibi üste çıkmaya çalışmaz.

 

O insanın hayatında her şeyden önceSEN” varsındır. İşte o zaman bir şeyler rayına oturur. Tüm bunları yapmayı beceremiyorsa o kişi, sende artık kendini hırpalamaktan vazgeçmelisin. Yolun başı ya da sonu, hiç fark etmez! Zararın neresinden dönersen kardır. Tabi o kişi sana değer veriyorsa mutlaka senin dolduğun ve durduğun noktaya geri dönüp, senden vazgeçmediğini gösterir. Senin verdiğin değeri geri kazanmak için çaba sarf eder. Belki dağları aşar belki denizleri ama yine de senden vazgeçmez.

 

Şayet senin haklı olarak vazgeçtiğin noktada o da senden anında vazgeçiyorsa, bu ilişkinin zaten hiçbir anlamı yoktur!