Evlenilecek Kadın mı?


Sevgilin var ve onunla evlenmeyi düşünüyorsun. Güzel! Tebrik ederim. Bu devirde bir aile kurabilecek erkek kapasitesi az. Bu yüzden, mutlu olmanı tüm kalbimle isterim. Peki, gerçekten mutlu olabileceğin bir kadınla mı evleniyorsun? Yoksa, evlilik hayatınıZindan” diye nitelendirecek erkekler sınıfına mı gireceksin?

 

Bir yuvayı yuva yapan “Anne”dir. Kadındır! Bu şekilde söylediği zaman kadın her şeye zorunlu gibi algılama. Hayır! Demek istediğim şu; bir kadın her şeyi yapabilecek güçtedir. Bırak o sahte süper kahramanlara duyduğun hayranlığı. Asıl süper kahramanlar kadınlardır. Düşün; şöyle bir ülke de karşılaştıkları onca şeye rağmen ayakta kalmayı başarıyorlar…

 

Maalesef ki kimi kadınlar onlara bahşedilen güçleri iyilik için değil kötülük için kullanıyor. Mutluluğu arayan bir erkek olarak sana bu konuda yardım etmek de boynumun borcudur. Başlayalım o halde;

 

·         Özel hayatına saygı duyuyor mu?

 

Aile kurmak ortaklıktır bir bakıma. Birlikte bir hayat sürmektir. Fakat bunun yanı sıra birey olarak herkesin kendi özel yaşam alanı olmalıdır. Bazı kadınlar sevgilisi olduğu zaman, arkadaşlarını, ailesini bir kenara bırakıp; yalnızca sevgilisi ile vakit geçirmek istiyor. Ona sülük gibi yapışıyor. Her anı, dakikası onunla geçsin isteyerek çevresindeki herkesi kendinden uzaklaştırıyor ve aynı şeyi erkekten de bekliyor.

 

Sevgili olduğun dönemde sana sakız gibi yapışan bu kadın, tüm hayatı boyunca sana bağımlı bir asalak gibi yaşayacak! Bu demektir ki, aileni unut, arkadaşlarınla bir akşam hoşça vakit geçirmeyi unut! Karşında kendi hayatı olan bağımsız bir kadın yoksa, senin de bağımsızlığın olmayacak demektir.

 

·         Aklını ve zekasını nasıl kullanıyor?

 

Pek çok erkek birtakım kompleksleri yüzünden “Salak Kadınarayışına girer. Maalesef ki salak olan kadınlar var bir de salak numarası yapan kadınlar var. Fakat söz konusu evlilik olduğunda, salak ya da salağa yatan bir kadının sana ancak ayak bağı olacağını çok geçmeden fark edeceksin. Çünkü her şeyi düşünmek, planlamak, yapmak zorunda kalacaksın. Belki onun yerine kararlar vermek sana mantıklı gelebilir. Fakat ölümlü kalımlı dünya, oldu ya öldün; geride bıraktığın çocuklarına ne olacak?

 

Ölüm bir kurtuluş, sakat da kalabilirsin ve eşin sana bakabilecek donanıma sahip olmalı. Aklını ve zekasını iyi yönde kullanan bir kadın her zaman ailesini, seni ve kendisini ayakta tutar.

 

·         Vicdan ve Merhametli bir insan mı?

 

İnsan, her şeyden önce vicdanlı ve merhametli olmalı. Fakat bunları sana iyi bir kız-mış gibi görünmek için yapmadığından da emin olmalısın. Bunu da bugüne kadar anlamış olman gerekiyordu. Vicdanlı ve merhametli bir kadın seni kullanmaz. Seni ve en başta çocuklarını sever. Onlara bakmaktan yüksünmez.

 

·         Olduğu gibi görünüyor mu? – Seni olduğun gibi kabul ediyor mu?

 

Sen busun! Ne eksiği ne fazlası… Peki sevgilin gerçekten kendisi mi? Yoksa evlenene kadar rol mü kesiyor? Bunu anlamanın en iyi yollarından biri de senden geçiyor. Şayet seni olduğun gibi kabul eden, negatif yönlerinden çok pozitif yönlerine odaklanan, değişmen için seni zorlamayan bir kadın, senin yanında kendisi demektir. Sende kendine sor, onun yanında hem bedenen hem ruhen hem de hayat boyu rahat, kasılmadan mutlu bir yaşam sürebileceğine inanıyor musun?

 

·         Olanla yetinmesini biliyor mu?

 

Sevgilin, şu an yaşamakta olduğu hayattan memnun mu? Ailesinden utanıyor mu? Maneviyat bir kenara dursun maddi eksikliklerden bahsediyor mu? Kısaca yetinmeyi biliyor mu? Kimi kadınların gözü hep daha iyisindedir. Fakat elde etmeyi becerememiştir ve seninle yetinmek zorunda da hissetmez kendini. Bunu şuradan anlarsın, sürekli seni birileri ile kıyaslar…

 

Sen sevgilin için bir yedek misin? Senden beklentileri neler? Senden boyunu aşacak şeyler istiyor mu? En küçük örnekle, maddi durumunu aşan istekleri var mı? Ölç, biç ve tart ilişkini.

 

·         Sen onun için bir kaçış yolu musun?

 

Toplumda kadına yapılan baskının en büyük sorumlusu da aile yaşantısı. Maalesef hala kızınıKoruma” adı altında baskılayan aileler mevcut. Kimi kadınlar ise bu baskıdan kendi zaferle çıkmak yerine, evlenmeyi bir kaçış yolu olarak benimsiyor. Sevgilinin yalnızca bu tip baskılardan kurtulmak için seninle evlenmediğinden emin olman lazım.

 

·         Gururu var mı?

 

Aşkta gurur olmaz” bu laf bana hep çok saçma gelmiştir. Çünkü aşkta gurur olacak ya da olmayacak pek çok şey vardır ve bu söz bir genellemedir. Tabi gururdan kastım gereksiz tripler değil! Kısa özetle trip atmayı işin içine katarsak, bu da bir uyuşmazlıktır. Normal bir kadın sorunlarını dile getirir. Kızsa da bağırsa da açıkça sorunun nerede olduğunu sana direk söyler. Bu trip değildir. Eğer zaten evlenmeyi düşündüğün kadın hala sana trip atıyorsa, henüz evlenme olgunluğuna erişememiş demektir. 

 

Bu trip durumlarının sürekli olarak devam etmesi, senin onun için problemli biri olduğunun göstergesidir. Peki, o halde neden hala senin gibi problemli biriyle birlikte? Neden her seferinde güzel iki sözle ya da bir hediyeyle seni affediyor? Geçiniz bu tripleri…

 

Gurura geri dönelim! Sadece sana yapacağı gururdan bahsetmiyorum ben. Çevresinde olup biten nelere göz yumuyor? Yüzüne güldüğü kaç kişinin ardından atıp tutuyor? Para için yapabileceklerinin, katlanabileceklerinin sınırı nedir? İşte bu tip konulardaki gururdan bahsediyorum. Gururlu bir kadın bu söylediklerimi asla yapmaz!

 

·         Dengeli ilişkiler kurabiliyor mu?

 

Bu konuya “Özel hayat” adı altında biraz değindim. Senin için dostlarını, ailesini, arkadaşlarını bir kenara paçavra gibi atan kadın, emin ol bir gün seni de atar! Şayet ilişkilerinde denge kuramıyorsa hiçbir zaman seninle de dengeyi sağlayamaz. İşin “Benden daha iyisini bulmasın” diye dua etmeye kalır…

 

Sevgiliyken de evlendiğinde de dengeli bir ilişki önemlidir. Mesela, sen sinirlendiğinde o, o sinirlendiğinde sen alttan almasını bilmelisiniz. Denge iki taraflı olması gereken bir kuraldır.

 

·         Kıskançlık seviyesini zorluyor mu?

 

İnsanın sevdiği birini kıskanması normal mi geliyor? Değil! Bunun bile bir sınırı var! Yanından dişi sinek bile geçse kıskanan bir kadınla ne kadar mutlu olabilirsin. Hayatın boyunca tüm kadınlardan uzak yaşayamazsın, ki her kadında senin kıçında dolaşmıyor. Kadının kadına yaptığı en büyük düşmanlık bu! Hemcinslerine sürekli olarak sevgilisini elinden alacakmış gözüyle bakan bir kadının gözü de başkalarındadır.

 

Bununla birlikte “Ben sana güveniyorum, çevrendeki kadınlara güvenmiyorum” sözü de kocaman bir yalan! O kadın en başta kendine güvenmiyor. Daha iyi bir kadın gelip seni onun elinden alacak düşüncesi ne kadar çirkin bir tutum bu, farkında mısın? Kendine güvenmeyen, sana güvenmeyen bir kadınla asla sağlıklı bir ilişki kuramazsın.

 

·         Ortak noktalarınız var mı?

 

Sen kendine bir arıyorsun. Bir anne ya da seni sürekli olarak azarlayanYapma – etme” diyen biri değil. Seninle yapacak birini arıyorsun. Peki, ortak ilgi alanlarınız var mı? Birlikte neler yapabiliyorsunuz? Düşünceleriniz, fikirleriniz, hayata bakışınız ne kadar benzeşiyor? Bunlar oldukça önemli noktalar.

 

Bununla birlikte aile yaşantınız, ailelerinizin size empoze ettiği kültür de oldukça önemli. Her ne kadar, özellikle şimdilerde ailelerin yaşam tarzı göz ardı ediliyormuş gibi başlansa da ilişkiye, ailenizden aldığınız eğitim ve kültür farkları ilişkinizi etkiler ve durum bir yerde patlak verir.

 

·         Cinsel tabuları var mı?

 

Cinsellik söz konusu olduğunda herkesin bir fikri, bir düşüncesi ve fantezileri vardır. Bununla birlikte sağlık açısından yapılmaması gereken arzularda var. Bunların dışında iki insanın cinsel teması oldukça önemlidir. Onunla ten uyumun nasıl? Kendini rahat hissediyor musun? Her zaman arzuladığın kadın o mu? Çünkü başta böyle düşünmediğinde sonraları çekici gelmeyen karını aldatıyorsun

 

·         Nerede nasıl davranması gerektiğini biliyor mu?

 

İnsan evlendiği eşinden de utanmamalı. Ortada da herhangi bir sebep yokken utanmazsın zaten. İyi bir sahibi olursun, yemeklerine gidersin ve bu yemeklere eşinle katılman gerekir. Fakat eşin nerede nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir kadınsa ondan utanırsın! Seni özellikle kadınlardan kıskanıp olur olmadık triplere girebilir, surat asabilir, kavga çıkarabilir. Başkalarının yanında seni aşağılayan, hor gösteren ya da sürekli problem çıkartan bir kadınla mı birlikte olmak istiyorsun? Daha bunun gibi pek çok şey sıralayabilirim sadece bu örnek üzerinden… Artık gerisini sen düşün.

 

·         Maddi ve manevi destek verebiliyor mu?

 

Evlilikte her ikinizin de bazı sorumlulukları var. Fakat kimi zaman zorunlu olarak bu sorumlulukları yerine getiremeyebilirsin. Hastalık, kaza ya da daha önce bahsettiğim gibi sakat bile kalabilirsin. Eşin olmasını istediğin kadın manevi desteğini senden esirgememeli. Elden ayaktan düştüğünde de senin yanında olabilmeli. Bununla birlikte hiçbir işten anlamayan cahil bir kadınla evlenirsen, el ele diz dize oturursunuz. İlla kaza bela olmasına gerek yok. Hayat pahalılığı var ve kadınlarda artık çalışmak zorunda ev geçindirmek için. Namusu ile kazandıktan sonra iş ayrımı olmaz fakat sen eşinin, başkalarının evini temizlemesinden öteye geçememesini mi istersin yoksa gerçekten bir meslek sahibi olmasını mı?

 

Diğer yandan bir işe kalkıştığında seni destekliyor mu yoksa bunu beceremeyeceğini mi düşünüyor? Herhangi bir işte iyi olduğunda sana karşı tavrı nasıl? Seninle gurur mu duyuyor, gurur duyuyormuş gibi mi yapıyor yoksa sıradan bir şeymiş gibi mi davranıyor? Hatta ileri gidip götün kalkmasın diye başını mı ezmeye çalışıyor?

 

·         Güçlü bir karaktere mi sahip?

 

Düştüğünde, ağlamak, senden medet ummak yerine kalkıp üzerini çırpıp yoluna devam eden kadınlardır güçlü kadınlar. Kolay kolay yılmaz, pes etmez ve depresyona girmezler. Güçlü kadınlarla birlikte olmak biraz göt ister. Bağımsız, kendi ayakları üzerinde duran bir kadın vakti geldiğinde de kendini senden sökmesini bilir. Sen “Bitti” dediğinde bitmiştir.  Çekip gider hayatından…

 

·         Evlenilecek kadın mı?

 

Sana tüm bu özellikleri sıraladım. Seçim senin! Seçimlerini olması gerektiği gibi yaparsan mutlu, sağlıklı ve en başta huzurlu bir evliliğin olur.