Toksik İlişki!


Toksik ilişki dediğim şey seni kötü hissettiren ilişki türüdür. Bu ilişkinin içerisinde olmak seni her anlamda olumsuz etkiler. Böyle bir ilişkinin içerisine çekildiğinde durumunu fark etmen ve bunu sonlandırman pek kolay olmayabilir ama olması gereken bitmesidir. Toksik bir ilişki içerisindeysen;

 

·         Sürekli kendini kötü hissedersin;

 

Artık ilişkinde seni mutlu eden bir durum yoktur. Devamlı olarak olumsuz hisler içerisindesindir. Birlikte bir şeyler yapmaktan kaçınır, en mutlu olman gereken andan bile bir an önce sıyrılmak istersin. Kimi zaman tartışmaktan bile kaçındığını fark eder, gerginliğini bir türlü üzerinden atamazsın.

 

·         Pasif- Agresif davranışlara maruz kalırsın;

 

Pasif agresif davranışlar öfke ya da üzüntü gibi duyguların doğrudan değil dolaylı olarak ifade edilmesidir. Bu davranışları ilişkide bir manipülasyon yöntemi olarak kabul edebiliriz. İlişkide olduğun kişi sende beğenmediği bir davranışı sana direkt olarak söylemiyor ama suratını asıyorsa, seninle konuşmaktan kaçınıyorsa; bir sorun olup olmadığını sorduğunuzda olmadığını söylediği halde buna devam ediyorsa pasif agresif davranıyor olması muhtemel. Yani bir nevi “Trip atma…”

 

·         Fikirlerinin bir önemi yoktur;

 

İlişkide olduğun kişi sana fikirlerini soruyor mu? Hatta daha önemlisi senin fikirlerine saygı duyuyor ve kendi fikirlerini çoğu kez bir kenara bırakıp sana uyum sağlayabiliyor mu? Toksik ilişkilerde, ilişkide olduğun kişiye zıt olan bir fikri öne sürdüğünde bunu dile getirdiğine bile pişman olursun. Çünkü seni pişman eder. Her fikrine karşı çıkması bir süre sonra senin onunla olan iletişimine engel koyar.

 

·         Tedirgin ve Gergin hissediyorsun;

 

Toksik ilişkilerde, sorun ve kavga çıkmasından endişe duyar hale gelirsin. Onun tarafından yargılanmaktan, eleştirilmekten, aşağılanmaktan bıkmışsındır. Buna karşı geldiğinde ise "Ben seni eleştirmiyorum, yargılamıyorum, aşağılamıyorum; sen neden böyle düşünüyorsun?" gibi onun saçma sapan tutumu ile yüz yüze gelirsin. Böylece her zaman tedirgin yaklaşım sergiler, her an gergin olursun. Davranışlarını kısıtlar ve sürekli onun olayını beklemeye başlarsın.

 

·         Sınırların aşılıyor, gizlilik kuralları yok sayılıyor;

 

İlişki içinde olmak demek hayatınızın tüm kapı ve pencerelerini açarak, kontrolü karşı tarafa tümüyle bırakmak demek değildir. Bazı kapıların ve pencerelerin kapalı kalması gerekir. Fakat Toksik ilişkilerde gizlilik ihlali hat safhadadır. Gizlilik ihlalleri ise güvenilmezliğin tescilidir. Fakat güven, bir ilişkinin temel yapı taşlarından biridir. Bunun yanı sıra ilişkilerde ne kadar samimi olunsa dahi bazı sınırlar olmalıdır. Örneğin, el şakasından hoşlanmıyorsan sürekli olarak sana el şakası yapan biri canını sıkmaya başlar. Daha büyük bir örnekleme yapmak gerekirse, cinsel birliktelikte dahi bazı sınırların vardır fakat partnerin bu sınırları sırf kendi zevkleri için zorlamaya çalışır.

 

·         Şiddet görüyorsun;

 

Şiddet yalnızca fiziksel değildir. Aynı zamanda sözlü şiddet de en az fiziksel şiddet kadar can yakıcı sonuçlar doğurur. Hakaret, küfür, aşağılama, azarlama… Bunların hiçbirini hak etmiyorsun. Tartışmalar sırasında öfkeni dışa vururken sen de ilişkide olduğun kişi de dikkat etmelidir. Hiç bir durum hakareti, aşağılamayı haklı çıkaramaz.

 

Bununla birlikte fiziksel şiddete hiç girmek dahi istemiyorum. Zaten fiziksel şiddete maruz kalıyorsan bu ilişkiden bir an önce kaçıp kurtulman gerektiğini biliyor olmalısın. Hatta işi hukuksal boyutlara dökerek bu kişinin gereken cezayı almasını da sağlamalısın. Şayet fiziksel şiddete maruz kalıyor ve göz yumarak, susuyorsan bunu sana yapan kişiyi geçtim, senin akli dengenden dahi şüphe duyarım.