İlişkinde Manipüle Ediliyorsun!


 

·         Entellektüel Zorbalık;

 

Entellektüel zorbalık kişinin kendi istatistiklerini ve doğrularını zorla sana kabul ettirmeye çalışmasına verilen isimdir. Bunun birlikte seni gerekli gereksiz yığınla bilgiye boğar. Kendini aptal gibi hissettirmeye çalışır. Bilgilenmek iyidir fakat her zaman onun bildikleri doğru olmayabilir. Bu durumdan kaçınmak için iyi olduğun noktaları fazla göze batmadan öne çıkarmalısın. Sana saygı göstermesi gerektiğini de gerek ima ile gerekse direk yüzüne karşı söylemekten asla çekinme.

 

Bir diğer entellektüel zorbalık ise seni aptal yerine koyar ama koymadığını söyler. Bunun yanı sıra kendini savunman gereken bir durumu öne atar ve sen kendini savunduğundaNeden kendini savunma gereği hissediyorsun?” tavrına bürünür.

 

·         Suçlu Hissettirme;

 

Seni mutlu edecek şeyleri yapıyor ama sonunda öyle cümleler kuruyor ki kendini suçlu hissediyorsun. O elinden gelenin en iyisini yapıyor ama sen bunu göremiyormuşsun gibi, taktiri hak ettiğini ima ederler. Bilmelisin ki, senin bu ilişkide mutlu olmaya hakkın var. Fakat mutlusun diye suçluluk duygusu yaşıyorsan bu ilişkinin fazla uzamaması gerekiyor. Onu al karşına ve konuş. Başına kakacaksa mutlu olmanın bir anlamı olmadığını dile getir. Bunu yaparken açık ve net olmaktan kaçınma. Sevgilin ya da eşin seni mutlu etmek istiyorsa, taktir görmek için değil; senin için yapmalı.

 

·         Karar Aşaması;

 

Seçme hakkını tamamen elinden alır. Bunu öyle bir yapar ki seçme hakkın olduğunu bile düşündürür sana. Kararı vermen için zamanın yoktur. Fakat kişisel sınırlarınız olduğunu unutmamalı ve ona da unutturmamalısın. Senden istediği şey adil değil! Bunu asla kabul etmemeli ve uzun açıklamalar yapmaktan kaçınmalısın. Seçim yapmak zorunda değilsin.

 

·         Olumsuz Espriler;

 

Aşağılık kompleksleri yüzünden sana karşı olumsuz espriler hatta hakaret içerikli lakaplar dahi takabilir. Buna asla izin vermemelisin. Bir ilişkide sevgiden önce gelen en önemli unsur kesinlikle saygıdır. Sana, yaptıklarına, işine, ailene saygısı olmayan bir insanla ilişki yürütmeye çalışma! Yapılan bu davranışı görmezden gelmeye çalışmak yalnızca üstünü örtmektir.

 

·         Kabullendirmek;

 

Asla kabul etmeyeceğin bir şeyi sana türlü oyunlarla, gözyaşlarıyla, ayrılık tehditleri ile kabul ettirmeye çalışıyorsa bırak ne hali varsa görsün. İlişkilerde sürekli olarak saygıdan bahsediyorum. Bu durumda bir nevi sana karşı yapılan bir saygısızlıktır.

 

·         Sessizliğe Bürünmek;

 

Ortada hiçbir problem yokken, kendi kendine gizliliğe bürünen, sessizliğe çekilen kişi pasif bir manipülasyon uygulamaktadır. Buna izin verme! Mesajlarına ve aramalarına cevap vermiyorsa üzerine gitme. Yapmak istediği şey senin merak etmeni ve onunla ilgilenmeni bu tür oyunlarla sağlamak. Ona istediği şeyi verme! Aklı başında bir insan bu tür oyunlara kalkışmadan ne istediğini net dile getirebilir. Eğer getiremeyip bu tarz çocukça oyunların peşinde koşuyorsa, sal gitsin!

 

·         Pasif Agresif Davranışlar;

 

Pasif agresif davranışlı insanlarla bir konuyu tartışamazsın. Ya "Evet, haklısın, sen zaten her zaman haklı ve mükemmelsin." şeklinde konuşmalarla lafı ağzına tıkarlar ya da üzerinde psikolojik baskı kurmaya çalışılar. Saldırı ya da savunma yapmanı engelleyerek seni ne yapacağını bilemez bir hale sokarlar. Bu durumda doğal olarak sinirlerine hakim olamaz ve patlama yaşarsın. Fakat bu durumda bile patlama yaşadığın için suçlu sen olursun. Pasif agresif kişiler senin kendini yetersiz hissetmene neden olmak ister. Fakat sorun sende değil tamamen onlardadır. Bu kişilerden kesinlikle uzak durmanı tavsiye ederim.