İlişkilerde Kavga Sebepleri



·         Gereksiz Kıskançlık;

 

Kıskançlık bir sevgi belirtisi değildir. Aksine ilişkiyi zehirleyen etmenlerin başında gelir. Kıskanan kişilerin bahaneleri hep aynıdır. "Ben sana güveniyorum, hemcinslerime güvenmiyorum" ya Allah aşkına, hemcinslerinin de işi gücü yok senin aldatma potansiyeli olan boktan sevgilinin ya da eşinin peşinden mi koşacak... Geç bunları! Seninki de kuyruk sallıyor demek ki...  Senin, ona buna kuyruk sallayan biriyle işin ne?

 

Aslında kıskançlık, kişinin kendine olan güvensizliğidir. "Benden daha iyisini bulacak, ya da benden daha iyi biri gelip onu elimden alacak" korkusudur.  Kendine güveni olan kişi aldatılmaktan korkmaz, kendine saygısı olan da aldatacak potansiyele sahip biriyle birlikte olmaz. Olmaya devam etmez…

 

·         Kırıcı Eleştiriler;

 

Kızarsın, dalga geçersin ama düzeyinde! Hakaret, küfür ve en başta açıklarını yüzüne vurmak ne kadar ayıp! Yıkıcı olmak yerine yapıcı olmayı dene. Sana yapılmasını istemediğin hiçbir şeyi karşındakine yapma. Sevgilin ya da eşin hemcinsin değildir (genel olarak) kendini onun yerine koy ve asla o klişeleşmiş hakaretleri kullanma!

 

·         Bencillik ve Ben Merkezcilik;

 

Her zaman haklı olamazsın. Her zaman senin dediğin olamaz. İlişkiler karşılıklı saygı çerçevesinde ayakta durur. Hangi durum ya da konu olursa olsun yalnız kendini düşünemezsin! Kendi çıkarlarını gözetemezsin!

 

·         Dinlememek;

 

İşte yapılan en büyük hata, yukarıdaki konuda bahsettiğimin yanı sıra kavga ve tartışma esnasında o bağırıyor sen bağırıyorsun. Ya da sen söylüyorsun o dinlemek zorunda kalıyor, tam tersi susuyor, susmak zorunda kalıyorsun. Bu olmaz!

 

Diğer yandan; ilişkinin başında da ilerlediği dönemlerde de yine en büyük problem birbirinizi dinlemekten aciz oluşunuz. Neyi seviyor, neyi sevmiyor, nelerden hoşlanır ya da hoşlanmaz… Bunları sorarak değil laf arasında öğrenirsin. Hala 5-10 yıllık sevgiline ya da eşine doğum gününde “Ne alacağım diye düşünen var. Düşünmeyeceksin! İhtiyacı olan şeyleri bilmen gerekiyor. Bunu da onu dinleyerek öğrenirsin. 

 

·         Değişmek;

 

Sonradan değişmek değil bu! Daha en başında kendini ona bir başkası gibi tanıtırsın ve ilişki ilerledikçe başkası gibi davranmak sana yük gibi gelir. Özüne döndüğünde ise “Sen değiştin”ler başlar. Başkası gibi davranarak sende seni bu halinle kimsenin sevmeyeceğini kabul etmiş olursun. O zaman ya gerçekten değişmen gerek ya da olduğun gibi görünmen gerek.

 

·         Tanımamak;

 

Yine yukarıda bahsettiğimiz “Değişmek” konusunun yanı sıra, karşınızdaki kişinin hal ve hareketlerini kestirebilmeniz gerekiyor. Yani biri çıkıp “Sevgilin seni aldattı” dediğinde aklında soru işareti bile kalmadan “Hayır yapmaz” diyebiliyor musun rol kesmeden? Karşındakine gıcıklık yapmadan, açık vermek istememenin yanı sıra… İlişkilerde en büyük sorun, onun ne yapacağını ne tepki vereceğini ne söyleyip ne düşüneceğini kestirememek çünkü onu tanıma zahmetine girmedin. Örneğin; bir hediye alman gerektiğinde neden düşünüyorsun oysa bilip, o dükkana gidip elinle koymuş gibi bulup alman gerekiyor. Tanımak, en sevdiği renk, tuttuğu takım, yemek… Bunlar önemlidir verilen değerdir.

 

·         İletişimsizlik;

 

Karşındakini dinlememenden ve tanımamandan kaynaklanır. Yanı sıra ortak noktalarınız var mı yok mu bilemezsin. Eh tabi bu şekilde ilişkiye başladığında iletişim kuracak bir şey bulamazsın. Bu da gereksiz tartışmalara yol açar.

 

·         Sorumluluk Almamak;

 

Erkek de kadında iş-güç konusunda eşit olmalıdır. Biri her işe koştururken biri yan gelip yatıyorsa sorumluklarını bilmiyorsa o ilişki yaştır. Erkek ev işleri konusunda kadın kadar deneyimli olmasa da işin ucundan tutmalıdır ki hele hele kadın tıpkı kendisi gibi bir işte çalışıyorsa. Yanı sıra yaptıklarının sorumluluğunu almalısın.

 

·         Kısıtlamak;

 

Şunu giyme, şuraya gitme, onunla görüşme, futbol seyretme… Sen bunlardan hoşlanmıyorsan neden bunları yapan bir kişiyi seçiyorsun kendine? Yine dönüp dolaşıpKarşındakini olduğu gibi kabul etmemek” konusuna geldik. Eğer kabul edemiyorsan onunla olmayacaksın. Örneğin; sen futbol izlemeyi sevmiyor olabilirsin ama karşındakine de “Sende izleme” diyemezsin.

 

·         Cinsellik;

 

İşte geldik ilişkileri bitiren en önemli şeylerden birine. Cinsellik tek kişinin tatmin olması değildir. Evet, bunu en çok yapanda erkeklerdir. Bencillikten bahsetmiştik, hep bana Rabbena diye olmaz bu iş. Kendin her tür zevki tadarken karşındakine hiç saygı göstermemen ilişkini bitirir. Ondan bir şeyleri yapmasını istiyorsan aynı şekilde sende onun istek ve arzularını karşılayacaksın! Bitti!

 

Şimdi geçelim kadınlara… Bak arkadaşım; cinsellik dediğin şey erkeğe ödül maması gibi sunulmaz, “Kamil sözümü dinlersen bak sana ne vereceğim” ya da bir ceza uygulaması değildir, “Sen bugün bunu yapmadın o yüzden sana vermeyeceğim”. Erkekler kadınlara seks objesi gibi davrandığında kızıyorsun da neden kendini bu şekilde objeleştirerek sunuyorsun?

 

Cinsellik iki taraflıdır ve iki taraflı yaşanan, iki cinsinde ihtiyacı olan bir şeydir. O yüzden kızım, sen ne kadar ihtiyacın yokmuş gibi görünmeye çalışsan da ikimizde biliyoruz ki; bu yalan! Sen sadece üzerinde kurulan toplum baskılarından dolayı kendini tutmayı keşfettin…

 

·         Arkadaşlar ve Aile;

 

Maalesef ilişkilerin bozulmasında büyük rol oynayan etmenlerdir. Çünkü söylediklerine çok fazla kulak verirsin. Her ne kadar “Vermiyorum” desen de... Birilerinden akıl almak yerine kendi ilişkini oturtmayı dene ve yalnızca ilişkide olduğun kişi ile açıkça sorunlarını konuş!

 

·         Yalan;

 

Buna nasıl bir açıklama getirebilirim bilemedim. Hepiniz yalanın ne olduğunu bilecek yaştasınız ve söylemeyin. Kendinizi yalan söyleyecek duruma düşürmeyin. Erdemli ve dürüst olun ilişkilerinizde…

 

·         Aldatmak;

 

İlişkilerde sadakat oldukça önemlidir. Bir insanın sevgilisine ya da eşine sadık olmaması bir nevi aşağılık kompleksinden kaynaklanır. Eğer sevgili olduğun kişiyle anlaşamıyorsan ya da ondan elektrik almıyorsan onu bırakacaksın ve hayalini kurduğun kişiye gideceksin. Ancak şöyle bir gerçek var ki; aldatan kişilerin hemen hemen hepsi eşini ya da sevgilisini aldattığı kişi ile normal şartlarda birlikte olmayacağını bilir. Yani ideal kişiyle birliktesindir ama idealindeki kişi bir rastlantı sonucu karşına çıkmıştır. Onunla bir devamlılığın olmayacağını bilirsin ve sadece bu rastlantıyı kullanmaya çalışırsın. Ancak bunun sonucunda hem idealindeki insana sahip olamazsın hem de ideal insanını kaybedersin.