Huzura Giden Yol



İlişkilerinde huzuru yakalamak için, önce kendi içindeki huzuru bulman gerekiyor. Kendini seninle hiçbir ilgisi olmayan her şeyden arındırmalısın. Bunun için önce kimin ne yaptığı, ne giydiği, kiminle ve nerede gezip tozduğu, saat kaçta çıktığı gibi dedikoduları unut ve yapma. Aklında boş yere yer edinen her tür gereksiz bilgiyi silmeye odaklan. Kıskançlıklarını bir kenara bırak.

 

Şu zengin, şunun arabası var, o çok güzel, seksi bir fiziği var, bunun ilişkisi var, çok mutlu… Bunlar ve bu gibi durumlara karşı hissettiğin tüm o hasetten ve kötü duygulardan arındır kendini. “Olduğu gibi kabul etmek” sözü yalnızca kötü durumda olanlar için değil, iyi durumda olanlar için de geçerlidir. Daha sonra; bugüne dek canını sıkan, içini acıtan, kıskanmanı sağlayan, sana gösteriş yapan, eleştiren, kıran, küçümseyen, olduğun gibi kabullenemeyen, seni kullanan, sana saygı göstermeyen herkesten kurtul. 

 

Çıkarların doğrultusunda bir ilişki kurmak zorunda kaldığını düşündüğün kimse olmamalı. Birinden bir çıkarım sağlamaya çalışmak yerine kendi yolunu çiz ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak için donat kendini. Olduğu kadar… Fazlasında gözün olmasın. Ne kadar azla yetinmeyi bilirsen o kadar mutlu ve huzurlu hissedersin kendini.

 

Azla yetinmek” derken hakkının yenmesinden bahsetmiyorum. Hem kendi hakkını hem de bir başkasının hakkını savunmaktan asla vazgeçme. Vicdanlı, merhametli bir insan olursan her zaman başını yastığa huzurla koyarsın.

 

İlişkilerde de bu böyledir. Ne kadar az beklenti içerisine girersen o kadar az kırılırsın, o kadar az hayal kırıklığı yaşarsın, o kadar az üzülürsün. Yine burada “Az beklenti” dediğim şey kendinden çok daha düşük kapasitedeki biriyle ilişki kurmak değil. Fakat fazlası da değil. Bunun için önce kendinle yüzleşmen gerekiyor.

 

Ben kimim? Ne kadar yetenekliyim? Hatalarım ne? Ben karşımdaki insana ne verebilirim?” gibi soruları kendine sormalı, sonrasında verdiğin ve kabul ettiğin yanıtlara göre kendi standartlarını belirlemelisin. Ardından “Ben ne istiyorum? Karşımdaki insandan beklentilerim neler?” sorularına geçebilirsin.

 

Standartlarını belirlemeli ve bu standartların daha altında birini hayatına almamalısın. Bu durum seni yaralar, kırar ve üzer. Kimi zaman standartlarının üzerinde biri dahi senin tüm huzurunu alt üst edebilir.

 

İlişkilerinde “Saygı” ön planda olmalıdır. Eğer karşındakinin sana saygı göstermesini istiyorsan önce sen ona saygı göstereceksin. Bu saygı karşındaki sana ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin değişmemeli. Şayet karşındaki sana asla saygı göstermiyorsa onu hayatından def etmelisin. Bu tip insanların kalbinde hiçbir zaman yeri olmamalı.

 

Bir ilişkin bitmiş ise ve bu ilişkiyi yaşarken olgunluk dediğimiz çağdaysan yeniden bu ilişkiyi filizlendirmenin anlamı yok demektir. Çünkü olgunluk çağı dediğimiz dönem sonrasında insanlar değişmez. Çıkarları doğrultusunda seni yeniden kazanmak için rol keser. Fakat bu rol de uzun bir süre kalamaz. Eski problemlerin hepsi yeniden su yüzüne çıkacaktır. Kısaca biten bir ilişkinin üzerinde durmaya gerek yok. Huzuru yakalamak istiyorsan eski defterleri kapatmalısın.

 

Önemli olan popüler ve sosyal biri olmak değil. Dostluklarını 2-3 ile sınırlandırmalısın. Her gün görüşmek yerine belirli zamanlarda vakit geçirmelisin. Arkadaşlarınla her şeyini paylaşmamalısın. En başta kendine vakit ayırmalısın. Kendine ayırdığın vakit süresinde zorunlu kalmadığın müddetçe kimseyle konuşma, sohbet etme, mesajlaşma ya da aklını karıştıran gizli sosyal medya takiplerinden, dikizlemelerden uzak dur. Tamamen kendinle baş başa kal…

 

Günde bir ya da iki saatini ayır. Kitap oku, film izle, müzik dinle… Fakat daha çok kendine bir hobi edinmen faydalı olacaktır. Yine on dakika kadar tüm bunları da bir kenara bırak. Düşün, kendinle konuş…  Duygularını saklama, insani duyguları kötü dediğimiz duygulardan ayır. Duygusal, merhametli, vicdanlı, yardım sever ya da romantik duygular saklanmaması gereken duygulardır. Bununla birlikte kötülükten arınmalısın. Kıskançlık, öfke, intikam, nefret gibi duygularını bastırmayı bilmelisin.

 

Aynanın karşısına bak ve tüm vücudunu incele, her bir noktasını aklına kazı. Sen bu’sun ve kendini kabullenmeyi öğrenmelisin. Sen şişmansın ya da çok zayıf, şurada doğum leken var, şurada çatlakların, göbeklisin, kelsin, çok kıllısın, bunun büyük, dudakların ince ama bu’sun işte kabul et! Kendinden utanmamalı ve komplekslere düşmeye mahal vermemelisin.

 

Ancak kendi iç huzurunu bulursan, bir ilişkide huzuru yakalayabilirsin.